Словеначки језик највише се учи у Србији

Аутор: Дело, Извор: Савез Срба Словеније, 10. фебруар 2020. године

Словеначки интернет часопис ”Дело” објавио је 6. фебруара 2020. године, најновију статистику о учењу словеначког језика у 25 држава у свету, на 61 универзитету на свим континентима, осим у Аустралији – погледајте овде

Словеначко министарство за образовање, науку и спорт одваја годишња средства за финансирање 36 учитеља који у 90 градова Европе подучавају словеначки језик.

Приближно 600 хиљада Словенаца или њихових потомака живи ван граница Словеније. Од тога, 2000 их учи свој матерњи језик, а само у Србији, словеначки учи једна четвртина, тј. 500 ученика – деце и одраслих.

Новинарска екипа из Словеније обишла је једну основну школу у Панчеву где се часови словеначког језика реализују бесплатно, једном недељно за децу и једном за одрасле. Од ове године се словеначки језик учи и у две основне школе у Новом Саду као изборни предмет, што у целости финансира Република Србија по свом закону о мањинама. Према речима проф. др Маје Ђукановић са лектората за словеначки језик на Филолошком факултету у Београду, словеначки у великом броју уче и Срби, посебно због обожавања и поштовања Словеније.

Словенци имају у Србији – као и преостале 33 националне заједнице – статус мањине.

Када упоредимо са ситуацијом Срба у Словенији, у којој је познато да Срби немају статус националне мањине, српски језик ће тек од следеће школске године, тј. од септембра 2020. године бити уведен у основне школе као допунски предмет. Акција за прикупљање пријава деце, која је покренута новембра 2019. године, уродиће плодом, будући да је за непуна два месеца пријављено 1200 ученика у многим основним школама у Словенији.

Пријава деце за допунску наставу срспког језика у словеначким основним школама траје до 1. марта. Све информације доступне су на нашем порталу – погледајте овде

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.