Мање од један одсто Рома има завршен факултет

 Извор: РТВ, Танјуг

 Циљ кампање је упознавање ученика са могућностима које су им на располагању, мотивисање да наставе своје образовање, да одабиру средњу, високу школу или факултета у складе са својим интересовањима, способностима, али и потребама на тржишту рада.

У оквиру ромске заједнице чак 87 одсто популације има само основно или ниже образовање, а мање од један одсто њих има више и високо образовање, а слична је ситуација и са запошљавањем.

Роми на нови посао чекају у просеку месец дана дуже од опште популације, суочавају се са знатно вишим стопама незапослености у свим старосним групама.

Истраживања показују да Роми немају довољно информација о постојећим мерама подршке за осетљиве групе, да родитељи сиромашних ученика нису на време информисани о својим правима и одговорностима.

"Ученици имају право да користе афирмативне мере како би уписали жељену средњу школу или факултет. Сви ученици ромске националности када упишу средњу, високу школу или факултет, могу да се пријаве на Конкурс за доделу ученичких и студентских стипендија особама из осетљивих друштвених група, које Министарство просвете објављује на почетку сваке школске године", каже Зорана Томић, координаторка Представништва фонда за образовање Рома.

Стеван Глигорин, координатор за стипендијски програм Фонда за образовање Рома објаснио је које све могућности имају на располагању будући студенти ромске националности.

"У питању је Ромски Меморијални програм универзитетских стипендија (РМУСП) који спроводи Фонд за образовање Рома (REF). Конкурс за ову годину отворен још неколико дана, до 17. јуна. На сајту https://www.romaeducationfund.org/rmusp-serbia/ могуће је прочитати више информација о самом програму, али и конкурисати за стипендију", рекао је Глигорин.

Уколико ученик одлучи да након завршене средње школе потражи посао, важно је да се упозна са потребама на тржишту рада како би могао брзо да се запосли у струци.

"Желим да поручим свима да се исплати улагање у сопствено образовање, у будућност. Не треба ни под којим условима напуштати школовање. Упишите школу, идите после на факултете, то можда није гаранција да ћете сутра живети лакше, али образовањем добијате могућност да помогнете пре свега себи, затим својим родитељима, а онда и да дате свој допринос заједници из које долазите" истакао је Роберт Касумовић, магистар фармације.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.