Бег из сиромаштва у национално јато

Извор: danas.rs, 19. јун 2020. године 

У десет неразвијених претежно мултиетничких општина: Алибунар, Бујановац, Власотинце, Димитровград, Жагубица, Неготин, Нова Варош, Пландиште, Прокупље и Тутин држава је у периоду 2016-2018. уложила близу шест миијарди динара подстицајних средстава, али то није помогло да се оне помакну из сиромаштва, нити да се заустави исељавање становништва.

То је показало једногодишње истраживање новосадског Центра за регионализам у оквиру пројекта „Економски подстицај неразвијеним општинама и положај националних мањина“ који је реализован уз подршку Фондације за отворено друштво.

 

У поменутим општинама живи преко 240.000 хиљада становника, од чега су око 63.000 припадници мањинских заједница. Дуготрајна политичка нестабилност утицала је и на пад БДП и спор економски опоравак, појачала је миграцију мањинског живља према матичним дрзавама, поготову ако су оне чланице Европске уније, наводи се у истраживању.

 

Основни циљ пројекта био је да се утврди у којој мери Србија испуњава обавезе из Акционог плана за остваривање права националних мањина (поглавље X АП 23 ) посебно кроз улагања у неразвијена подручја и у којој мери се то одразило на побољшање економског положаја националних мањина, објашњава директор Центра за регионализам Александар Попов.

 

Упркос подстицајних улагања, истраживање је показало да ове општине нису промениле степен развијености и њихов бруто друштвени производ се већ три деценије креће у распону од 50-80 процената у односу на просек Србије.

 

Анализом улагања средстава подстицаја развоја које даје Република Србија, уочено је да се, у истраживаним општинама највише улагало у пољопривреду, али то није допринело развоју јер у тим подручјима има мало прерађивачких капацитета.

 

Истраживане општине су смештене у делове Србије са очуваном природом, па се сматра да би требало да се више улаже у ревитализацију девастираних туристичких капацитета и изградњу нових пошто сматрају да је туризам будућност развоја тих крајева.

 

Попов каже да ће државним органима бити упућене препоруке како би се општинама са мањинским заједницама помогло да напредују. Тако се наводи да је потребно креирати мере које ће подстицати улагања у приватни и јавни сектор ради повећања запослености. Неопходно је да се чешће анализирају учинци улагања средстава у развој неразвијених подручја, дефинишу стратешка опредељења о правцима развоја мултиетничких неразивјених општина и подручја и ускладу са тим усмеравати подстицајна средства из буџета и међународну развојну помоћ. Посебно се указује да је потребно донети мере о ублажавању миграционих и емиграционих процеса у мултиетничким срединама, јер, истраживање је показало да трећина становништва из десет општина обухваћеним овим пројектом живи у иностранству.

 

Србија је са Хрватском, Мађарском, Румунијом и Северном Македонијом закључила билатералне споразуме о заштити права националних мањина којим су се те државе обавезале да улажу у економски развој подручја у којима живе припадници националних мањина, подсетио је Попов. Он сматра да ће налази истраживања и препоруке помоћи држави да утврди реално стање и испуни своје обавезе.

 

“У Прешево, Медвеђу и Бујановац уложено 60 милиона евра

Према подацима Координационог центра за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа у којима претежно живи албанска национална мањина, у протеклих десет година уложено је око 60 милиона евра. Највише је уложено у инфраструктуру – 6,4 милијарде динара, субвенције – 277 милион динара и социјална давања – 316 милиона динара.

Када је реч о економским подстицајима, наводи се да је од 2012. године из републичког буџета одобрено 277 милиона динара бесповратних средстава за 106 привредника у чијим пројектима је новозапослено 250 радника.“

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.