Анонимно писмо у поштанском сандучету цркве узнемирило мештане Бегеча: Ко тражи да се Словаци иселе

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Извор:Euronews Srbija, аутор: Наташа Ковачев, 25.10.2021. године

 

Док у Бегечу наводе да у селу нема међунационалних сукоба, ово је четврто такво писмо у протеклих пет година.

Иако је писмо пронађено средином октобра, до сада није дошло до шире јавности. Да би то требало да се промени, међутим, сматрао је Бегечанин Давид Францисти, и сам припадник словачке заједнице.

Како каже, на споменику палим борцима из Другог светског рата равноправно пишу имена и Срба и Словака који су дали живот за слободу овог села.

"Они су се тада борили заједничким снагама за будући заједнички живот. Ово треба да буде доказ свима да не треба да буде шовинизма, да не треба да буде међунационалне мржње међу нама. У протеклих пет година до сада смо добили четири писма сличне или исте тематике. Писма су код надлежних органа, да провере да ли је то исти рукопис, да пронађу починиоца који је то писао. Ми не знамо ко је то написао, али оно у шта сам ја дубоко убеђен и село је ту јединствено, да је то акт појединца", рекао је Францисти.

"Убеђена сам да је ово чин једног појединца, екстремисте"

Председница Националног савета словачке националне мањине, Љибушка Лакатош, најоштрије је осудила, како је рекла, варварски чин којим се прети Словацима у Бегечу. На конференцији за новинаре у Новом Саду, саопштила је да Словаци у том насељу живе више од два и по века у слози са већинским становништвом.

"Убеђена сам да је ово чин једног појединца, екстремисте, који је желео да подгреје ситуацију и изазове националну нетрпељивост, што није добро. Ја сам убеђена да ће полиција ући у траг оном ко је то написао и да ће га праведно казнити", навела је председница Савета.

Додала је да су Словаци који овде живе држављани Србије и да имају иста права као већинско становништво и сви остали грађани.

"Нису забринути, јер им ова држава то омогућава", каже Лакатош, поручујући да нико није заслужио да га терају из властите државе.

Поводом анонимног претећег писма које је пронађено у сандучету Словачке евангелистичке цркве у Бегечу, то војвођанско место данас је посетио и државни секретар у Министарству за људска и мањинска права, Нинослав Јовановић. На конференцији за новинаре, он је поручио да је Министарство реаговало чим је добило информацију шта се догодило. У Бегечу је разговарао са мештанима, руководством месне заједнице, те локалним свештеником и пренео им, каже, да имају подршку државе.

"Овде се спомињу спискови са именима и презименима људи који треба да се иселе. То су поруке које у Србији не могу да прођу. Ми смо прошли кроз фашизам, знамо шта је то донело", рекао је Јовановић.

Додаје и да је контактирао Полицијску управу Нови Сад и инсистирао да се починилац хитно пронађе.

"Постоје индиције, али не желим да говорим о томе док не буде званично, како не бисмо утицали на истрагу. Пратићемо како она напредује", додао је државни секретар.

Да је инцидент из Бегеча варварски чин оценио је и бискуп Словачке Евангеличке цркве Јарослав Јаворник.

"Нисам могао да верујем својим очима кад сам видео то писмо. Страшна је реторика која се у њему користи и тај списак људи, именом и презименом, катастрофално је и помислити на тако нешто у оваквој средини. Нама је то страно. Живим овде цео свој живот и никад се нисам сусрео са овако нечим фашистичким. То никада није било ни у једној парохији", наводи бискуп Јаворник.

Он је појаснио да је ово четврто писмо сличног садржаја, али не у протеклих пет, него двадесетак година. Претходна писма углавном су била упућена особи задуженој за парохију у Бегечу.

"Садржај тих писама био је донекле блажи и тицао се углавном ње и њене породице, а порука је увек била - иди одавде. Ипак, никад није било овако. Овај тон ни у једном писму није постојао", појашњава бискуп и додаје да ранија писма нису била пријављивана полицији.

Како је навео, нада се да ће починилац брзо бити пронађен, јер је, упркос тим писмима, Словацима који живе у Војводини оваква ситуација потпуно страна.

Месна заједница позива грађане да пријаве овакве случајеве

И у Месној заједници, где су за случај сазнали из медија, наводе да проблема до сада нису имали. Грађане позивају да им, ако се понови, такав догађај пријаве.

"Већину тих презимена, тих људи познајем. Неке сам контактирао, рекао им да ће бити све у реду. Ако буде било коме требала нека помоћ, ако буде некоме и на кућу, слободно могу да се обрате месној заједници. Наравно да смо ту да заштитимо наше становништво и наше грађане Бегеча", рекао је председник МЗ Бегеч, Милан Татић.

Изузев једне политичке странке која је затражила од надлежних да под хитно санкционише особу која шири националну и верску мржњу, других реакција за сада није било. Да се случај из Бегеча граничи са апсурдом, каже један од аутора књиге о три века дугом животу Словака у Војводини.

"Дакле, упућен је Словацима који су староседеоци колико и Срби на простору Војводине, који су овде од средине 18. века. И њима упућивати да се исељавају однекуда... То јесте опасно. Опасан је начин, метод који се ту примењује, који смо видели и раније, али је некако и фарсичан", сматра историчар Војислав Мартинов.

Ко стоји иза четвртог претећег писма упућеног Словацима у Бегечу, питање је на које одговор очекују од истражних органа. Како за Еуронеwс кажу у Вишем јавном тужилаштву, полицији су дали налог да прибави неопходне неопходне информације, након чега ће по том случају и поступати. 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.