Међународни скуп о мањинским језицима

Илустрација: Pixabay
Илустрација: Pixabay

Извор: Политика, Аутор: А. И., 9. април 2022. године

Међународни скуп „Мањински језици и вишејезичност у Србији и централној и истоичној Европи” одржава се у Градској библиотеци у Суботици. Организатор овог скупа је Балканолошки институг САНУ и Универзитет у Ослу, а под покровитељством Норвешког истраживачког савета.

Дводневно излагање тема и одржавање округлих столова део је пројекта „Испитивање граница (транс)националног: империјално наслеђе, транснационалне књижевне мреже и вишејезичност у централној и источној Европи”. Градска библиотека у Суботици је суорганизатор овог скупа. Међународни скуп лингвиста, професора и преводилаца започео је конференцијом о теми „Мањински језици у Србији: између европске и мањинске политике”. 

 „Желели бисмо да се осврнемо и на примере из прошлости, када је већински народ био вишејезичан. Примећујемо да у новије време, само припадници националних мањина говоре више језика. Хтели бисмо да размислимо и о моделима образовања који би и мањинску и већинску популацију учинили вишејезичном, макар када су у питању језици средине. То је један од изазова којем желимо озбиљно да се посветимо. Када је реч о мађарском језику, имамо занимљиву ситуацију да је он изгубио престиж у односу на доба из Аустроугарске. Међутим, сада поново добија на популарности јер га, због добијања држављанства, много људи учи као нематерњи. Ова конференција и има циљ да покаже како се разне ствари дешавају на језичком тржишту”, рекла је др Марија Мандић из Балканолошког института САНУ. 

Она је додала да излагачи говоре о проблемима и изазовима са којима се срећу мањински језици у образовању. Управо на ову тему одржан је и округли сто под називом „Настава на мањинским језицима: наслеђе прошлости и поглед ка будућности”.

Другог дана конференција је посвећена теми „Мањинске књижевности: регионално и транснационално”, а током поподнева преводиоци и уредници часописа говориће на округлом столу „Мањински језици у преводилаштву и издаваштву”. Почасни гост скупа је др Тибор Варади, који ће на књижевној вечери говорити о својим књигама.

 

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.