Чеси у Ћуприји

Фото: скриншот РТС
Фото: скриншот РТС

Извор: РТС1, Аутор: Весна Лазић, 13. април 2022. године

"Чеси у Ћуприји - век пријатељства", назив је изложбе коју је Установа културе организовала у знак сећања на све што су Чеси донели у тај град почетком прошлог века, од индустријализације до образовања, спорта и културе. Изложба је посвећена чешком народу који је обележио златно доба у развоју града на Великој Морави.

Не постоји народ у новијој историји Ћуприје који је оставио значајнији траг и важније смернице развоја једног поднебља од Чеха, сматрају историчари после једног века.

Највећи индустријски комплекс фабрика шећера, али и бројна спортска, културна и хуманитарна удружења основана су почетком прошлог века доласком Чеха у Ћуприју. Из Београда су Чеси дошли на позив тадашње власти јер је требало помоћи економски развој још увек младе државе.

"Фабрика шећера у Ћуприји је била заиста један прави индустријски центар, фабрика која је поред погона и машина и свих оних објеката који се налазе у оквиру фабрике имала и једну импозантну стамбену колонију у оквиру односно у околини", наводи историчар Стефан Стаменковић.Уз индустријализацију са Чесима је у Ћуприју стигао и нови начин живота. Основана је Масарикова школа, Соколско друштво, луткарско позориште.

Тај део града и данас се зове "Славија"."Тада су Чеси донели овде не само новац, донели су и културу, донели су много што шта што у турским касабама није постојало. Ако причамо о балету, ако причамо о спорту, ако причамо о луткарском позоришту, ако причамо о музици то је оно што су Чеси донели у овај део Србије", објашњава Душан Стаменковић, хроничар из Ћуприје.

Већина Чеха је након завршетка другог светског рата напустила Југославију. Због тадашњих политичких разлика две земље имовина им је национализована, али је посебно код старије генерације остало сећање на предузимљивост и марљивост чешког народа.

"Врло сам поносан на то и такођер осећам да сам врло срећан човек да могу да наставим на томе да се продуби та сарадња", каже Томаш Кухта, амбасадор Чешке у Србији.

Изложба у Моравском парку чин је одавања почасти и захвалности Ћупричана чешком народу. Не случајно, на манифестацији "Србија у ритму Европе" Чешку ће представљати девојке из Ћуприје.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.