Мокре хаљине девојака у Бајмоку

Илустрација: скриншот Јутјуб/РТВ
Илустрација: скриншот Јутјуб/РТВ

Извор: Дневник, Аутор: Редакција, 19.4.2022. године

На Водени понедељак, дан после Ускрса, у домаћинским кућама у Бајмоку капије су широм отворене, окићене нарцисом и лалама, а домаћини и комшилук нестрпљиво чекају поворку на чијем челу је фијакер пун младића. 

У свечаној буњевачкој народној ношњи, момци су кренули у поливаче, традиционални обичај на овај дан који 17 година чува Буњевачки културни центар у Бајмоку. Старински је обичај код католика, који на северу Бачке негују посебно Буњевци, да на Водени понедељак момци поливају девојке. Некада се томе приступало темељно, па су каблови с водом пљускали по девојачким хаљинама, а девојкама је био престиж која ће на штрику сушити више хаљина, јер је то значило да је било много поливача. 

Поливачи Бојан Бошњак, Лука Тумбас и Бојан Деак су дошли пред домаћина куће, а ове године то су били Синиша и Санела Ротфлуг и Марга Бенчик Бадић и Пере Бадић, поздравили их и упитали да ли имају лепих девојака у кући. 

- Фаљен Исус домаћини. Примате ли поливаче, чули смо да код вас има лепих цура пробио је лед најхрабрији међу поливачима и дао знак осталим поливачима да му се придруже. 

На потврдан одговор домаћина, младићи су затражили дозволу да их полију водом. Дозволу су лако добили, али и упозорење: морају да пронађу девојке које су се посакривале у кући. Тада се момци дају у потрагу за девојкама које одевене у народне ношње дочекују поливаче. Истог тренутка почиње вриска и цика. А цуре као цуре. Беже у авлију, низ улицу, али је свакој мило да је поливач сустигне и полије леденом водом из бунара. 

Девојке потом износе понуде за поливаче и госте, круже тацне с колачима, дарују се шарена јаја, испијају ракија и сок. Младићима на ревере девојке каче букетиће ђурђевка и после тога сви се хватају у коло. 

Модернија верзија поливача значила је да момци стижу с флашицама парфема у рукама, али без обзира на форму, тумачи се да овај обичај вуче порекло из библијских легенди и народног веровања да ће девојке бити лепе само ако их полију водом. 

- Некада је то била прилика за удварање, да момак провери своје шансе, јер на тај дан нико се од куће не одбија. Са друге стране, што је девојка имала више поливача и мокрих хаљина, толико је њена вредност као удаваче била већа.Где год је била отворена капија, поливачи су могли да дођу. После поста, током којег није било музике и весеља, ово је била прилика за први контакт момка и девојкеподсећа Бранко Покорнић, председник Буњевачког културног центра у Бајмоку, који се од 1995. године брине да се овај леп обичај не затоми и да се сачува као нематеријална баштина Буњеваца, преноси портал Subotica.kom. 

Некада је то била прилика за удварање, да момак провери своје шансе, јер на тај дан нико се од куће не одбија. Са друге стране, што је девојка имала више поливача и мокрих хаљина, толико је њена 

вредност као удаваче била већа

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.