Били Роми ил' Бугари, ми живимо бедно

Илустарција (скриншот РТВ КВ Јутјуб)
Илустарција (скриншот РТВ КВ Јутјуб)

Извор: Нова, Аутор: Сања Петров, 23. мај 2022. године

Изоловани од остатка Србије, у месту Лалош, до којег вас ниједна мапа неће одвести, живи преко 100 ромских и бугарских породица из околине Босилеграда, малог места у близини границе са Бугарском у Пчињском округу.

Након писања нашег портала о томе како људи из овог места више "не желе да буду Бугари", већ се све чешће јављају они који ће се на наредном попису становништва изјаснити као Роми, огласио се и председник општине Владимир Захаријев, који је ове тврдње негирао. Били Бугари или Роми - ови људи у 2022. немају пијаћу воду, живе у импровизованим баракама и лименим оштећеним контејнерима, спроводе струју сами ризикујући живот, а највише испаштају - деца.

Мештани тврде да је ово највећи гето на југу Србије. Налази се у близини насеља Рајчиловци код Босилеграда и границе са Бугарском. Око 300 људи живи на ивици егзистенције, у контејнерима, неки у кућама, али без санитарног чвора, канализације, воде, многи и без струје.

 Има много сиромашних и болесних.

Не идем у сколу, немам за ужину

Изнад кућа и контејнера су испреплетани каблови, који су велики ризик, добацују пролазници. У овим малим објектима живе веће породице, неке и шесточлане, а  насеље има доста деце.

Једна од девојчица коју смо срех рекла нам је да није у школи јер "данас није имала новца за ужину".

Осим тешког живота, последњих недеља су ови људи окупирани тензијама између све већег броја мештана који се буне "зарад бољег живота" и председника Општине Босилеград Владимира Захаријева.

- Људи тешко живе, али се плаше да се буне због идентитета и да траже помоћ, мисле да ће изгубити социјалну помоћ и слично, да ће трпети притиске и претње - каже наша саговорница Сунчица Алексов, која се обратила медијима пре неколико недеља.

Она је недавно захтевала да јој у званичним документима стоји да је припадница ромске националне мањине, а не бугарске, а у међувремену је и обрисана из Посебног бирачког списка бугарске националне мањине.

- Сада када су видели да може, и остали из насеља желе да поврате свој идентитет, да се изјасне као Роми. Али људи се плаше - рекла нам је, једном приликом, Сунчица.

Има и Ескима

- На последњем попису је било 5 петоро-шесторо Ескима, па ето могу да буду Ескими, како год желе могу да се изјасне. Нико ником није узео руку да то пише, нема силе да се то десило. На следећем попису кад им дође оловка у руке изјасниће се како год желе - рекао је за наш лист дугогодишњи председник Општине Босилеград Владимир Захаријев, коментаришући наводе мештана.

Занимљиво је и да је локални одбор Српске напредне странке у кампањи 2015. године обилазио Лалош, а у саопштењу које се и даље може наћи на званичном сајту, тврдили су да "Захаријев политички користи ове сиромашне људе", уз коментар да их је "наговарао да се изјашњавају као Срби, Бугари, Роми - по потреби". СНС је Захаријеву био највећа опозиција у Босилеграду, све док се нису "помирили" и на изборе почели да излазе заједно.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.