Савет: Нови Акциони план за потпуно поштовање права мањина

илустрација (скриншот Јутјуб РТС2)
илустрација (скриншот Јутјуб РТС2)

извор: Бета, аутор: Бета, 30. мај 2022. године

Савет за националне мањине констатовао је данас да ће нови акциони план који уређује област мањинских права Србију позиционирати као земљу која у потпуности поштује права свих националних мањина, саопштено је из Владе Србије. Израду новог Акционог плана за остваривање права националних мањина подржали су ЕУ и Савет Европе, наведено је у саопштењу.

Премијерка Ана Брнабић, која је и председница тог савета, указала је на неколико тачака које ће у наредном периоду бити од изузетне важности, а на првом месту је завршетак рада на изради Акционог плана. Брнабић је рекла да се нада да ће тај план „бити плод заједничког рада“ представника свих националних савета националних мањина. Према њеним речима, унапређење људских и мањинских права и нулта толеранција према дискриминацији било које врсте остају главни циљеви којима Србија стреми.

У саопштењу је наведено и да буџетски фонд за националне мањине и за ову годину износи 30 милиона динара, а да је приоритетна област култура. Циљ конкурса ће бити унапређење и јачање културно-језичког идентитета националних мањина у  Србији, пренела је Влада Србије.

На седници је речено и да су избори за националне савете националних мањина планирани у истом периоду као и попис становништва. Представници националних савета сматрају да би због тога било добро да се ти избори одложе и тај предлог су предали премијерки.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић рекла је да ће то министарство, "као алат националним саветима", имати консултације са свим надлежним органима о том предлогу. Додала је да је министарство посвећено решавању свих проблема националних мањина кроз дијалоге и јачање међусобног поверења у духу толеранције и оценила да ће то допринети развоју друштва у целини.

Поред представника националних савета националних мањина, седници у Влади Србије присуствовали су и представници више министарстава.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.