Први фестивал словачког наивног сликарства у Србији

фото: Пиксабеј

извор, аутор : Бета 2.11.2022.године 

Први фестивал словачког наивног сликарства у Србији који је одржан у првој половини октобра у Ковачици, био је прилика да се широј јавности приближи ова врста уметности, али и да стручњаци разговарају о наивном сликарству.

 

Павел Бабка, оснивач галерије и фондације Бабка Ковачица, рекао је да организовање овог фестивала представља покушај да се наивно сликарство Словака у Србији представи и на друге начине, а не само излагањем слика и прављењем каталога.

"Последњих година видели смо да нам маркетинг и пропаганда није најбоља, да много заостајемо за светом, да долазе младе генерације које на сасвим другачији начин желе и могу да приме информацију о томе шта то слика словачка мањина у Србији, и зато смо решили да кроз фестивал на разне начине покажемо и нешто друго. Тако да смо у Заводу за културни развитак поред изложбе организовали конференцију на којој су стручњаци из разних области, али највише етнолога и антрополога говорили о наивном сликарству и о мањини, шта то значи за једну мањину кад се налази у једном другом простору и да слика. Практично да сликарство тражи свој идентитет", рекао је Бабка.

 

Представница Министарства културе Алма Ризвановић је истакла јединственост ликовног стваралаштва словачких наивних сликара.

 

"То је упечатљива појава, која се задржала и једино траје у Републици Србији. На основу тематике и уметничког израза, стручњаци га сврставају у групу поетско-реалистичног. На сликама ових уметника представљена је сеоска реалност. Они сликају чаробне призоре из свог детињства и младости, своју околину, људе за време рада и одмора, у разним приликама које се везују за навике и обичаје, дубоко уроњене у традиционални народни фолклор", казала је Ризвановић.

 

Оснивањем галерије наивне уметности Бабка 1991. године, Ковачица наставља да окупља наивне уметнике. Наивно сликарство Словака је, иначе, кандидат Србије за овогодишњу награду УНЕСЦО.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.