"Матко" - школа разумевања

15. децембар 2017. године

Велики одмор на српском, буњевачком, хрватском, мађарском, ромском...

 

 

У сарадњи са вероучитељима и наставницима грађанског васпитања пре три године покренут је програм „Корачајмо заједно“, чији је циљ изградња разумевања међу ученицима различитог културног, друштвеног и  језичког порекла и вероисповести.


Годинама Основна школа "Матко Вуковић" у Суботици, у којој наставу похађа 663 ученика, важи за "хрватску", због највећег броја ђака у одељењима на хрватском језику у Србији. Ове школске године наставу на хрватском језику у овој школи похађа 95 ученика, распоређених у осам разреда.

Остали ученици потичу углавном из српске, мађарске, буњевачке и ромске заједнице. Шездесет одсто ученика у "Матку" похађа часове верске наставе. Римокатоличку веронауку похађа 130, исламску 115, а православну 110 ђака.

Фото: Приватна архива директорке Мирјане Стевановић

 
Жамор врви од различитих речи

Мирјана Стевановић, директорица школе, каже да се у разредима изучава пет језика, али да се у ђачком жамору у ходницима и двориштима чују српски, буњевачки, хрватски, мађарски, албански, ромски, украјински, немачки и други језици и додаје да школске активности промовишу и наглашавају ову посебност, богатство, различитост и лепоту другачијег.

Сагласно структури школараца, школске 2014/2015. године педагози Светлана Илијашевић и Нада Димовић, у сарадњи са вероучитељима и наставницима грађанског васпитања, покренули су програм „Корачајмо заједно“, чији је циљ, како је наведено, изградња активног разумевања међу ученицима различитог културног, друштвеног и језичког порекла и вероисповести ради изградње флексибилнијег става према различитости.

- Током године, на различитим заједничким радионицама, ученици се упознају са културним и верским особеностима све три конфесије. Сваког маја, ученици седмих и осмих разреда, који су примерни у учењу и владању, одлазе на излет у град у коме могу да посете цркве и џамије. Свугде су срдачно дочекани. Многима то буде први сусрет са црквом или џамијом. Кући се враћају пуни утисака - каже Мирјана Стевановић, директорица школе.

Секције окупљају све

У "Матку" су посебно поносни на то што немају комбинованих одељења, ученика има довољно да се настава несметано одвија без комбиновања различитих разреда.

- Бележимо значајне успехе ученика у ваннаставним и ваншколским активностима. Све активности у којима су ангажовани ученици постављене су тако да постоји сарадња наставника са њима. Секције у школи су заједничке за све. Приредбе, којих имамо десет током школске године, ученици заједно припремају. Водимо рачуна о томе да се чују сви језици које изучавамо у школи, дакле српски, хрватски, буњевачки, мађарски, енглески и немачки. На одморима се ученици међусобно друже и, да видите, роди се понека ђачка љубав.

У хрватским одељењима у овој школи нема ученика Срба, али Мирјана Стевановић напомиње да то није правило и да се малишани и ђаци српског порекла уписују у предшколске установе и разреде у средњим школама на хрватском језику. Као разлог, према Стевановићевој, родитељи и ђаци углавном наводе квалитет предшколске установе, као и атрактивност смера у средњој школи.

Фото: Приватна архива директорке Мирјане Стевановић

За Божић у госте

- Већ седамнаест година у нашој школи одржавамо божићну приредбу крајем децембра. Она је осмишљена тако да основу приредбе чине садржаји наставе католичке веронауке. Римокатоличким вршњацима "у госте" долазе ученици са православне веронауке. На тој приредби у госте нам долазе и друге школе са којима имамо дугогодишњу сарадњу - напомиње Стевановићева.

Ове зиме биће одржана и приредба „Дечји светосавски дани“, трећи пут заредом.

- Манифестација је градског карактера. Позив за учешће добију све основне школе и већина културно-просветних установа. Идеја која је била зачетак покретања манифестације је да постану видљиве и препознатљиве вредности које негујемо у школама, попут доброте, искрености, човекољубља, смерности, марљивости и саосећајности. Током године многи ученици и наставници вредно раде и то треба показати. Поред тога, деца се на овим сусретима упознају и склапају познанства која ће прерасти и у пријатељства - напомиње Стевановићева.

Она истиче да је у прве две године био приметан велики одзив на "Дечјим светосавским данима", учествовало је петнаест суботичких основних школа и пет установа културе.

- Имали смо пет програмских дана. Манифестација је отворена у нашој школи. Изложба ликовних и представљање литерарних радова, као и додела награда, одржани су у Основној школи “Кизур Иштван“. Изведена је приредба за најстарије у овдашњем Геронтолошком центру, као и приредба у Српском културном центру „Свети Сава“. Завршна приредба "Дечјих светосавских дана" изведена је у „Дечјем позоришту“. У припреми програма учествују сви ученици, без обзира на ком наставном језику похађају наставу.

 Бранко Жујовић

 

 

Фото: Приватна архива директорке Мирјане Стевановић 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Текст је настао у оквиру пројекта о образовању на језицима националних мањина. Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања уз обавезну напомену „Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.