Владан Стефановић: Радио Суботица поново најслушанији радио у граду

Autor: С. Димитријевић, 12. децембар 2018. године

 

За пола века постојања Радио Суботица прешла је пут од најслушанијег, преко радија који је престао да емитује програм, до, како каже власник Владан Стефановић, поново најслушанијег у граду.

Основан је 29. новембра 1968. године као јавно предузеће и тада је емитовао програм на српско-хрватском и мађарском језику. За кратко време постаје омиљени радио, и убрзо у мултиетничкој Суботици почиње да емитује програме и на немачком и буњевачком. Временом српскохрватски постаје српски и хрватски, па је овај радио до приватизације емитовао програме на пет језика.

Трансформација јавних сервиса и приватизације медија Радио Суботицу довела је скоро до гашења. У 2015. години два пута је покушана продаја, али заинтересованих купаца није било. Крајем те године радио је био пред гашењем. Свих 37 запослених узело је отпремнине, а десеторо ентузијаста је одржавало програм радећи хонорарно. Радио Суботица је те године изгубила и једну од фреквенција на којој је емитовала програме на језицима националних мањина. Фреквенцију коју је Радио Суботици уступила Радио телевизија Војводине одузета је и додељена Радио Панону, тако да су сви програми емитовани на једној фреквенцији.

Формално, Радио Суботица је као јавно предузеће престао да постоји 10. октобра 2016. године. Пошто није било заинтересованих купаца, бесплатне акције овог медија добило је осморо запослених. Они су их продали предузећу VTV ComNet. Купац, иначе власник локалне телевизије, интегрише два медија и настаје Радио телевизија Суботица, која запошљава 35 новинара и медијских радника.

Владан Стефановић убрзо обновља програме на три мањинска језика.

„Враћени су програми на мађарском, хрватском и буњевачком, а у плану је и покретање програма на немачком језику. У потпуности смо променили програмску шему. Јутарњи програм паралелно воде два водитеља-на мађарском и српском. Током дана у сваком сату се емитују три прилога на различитим језицима - мађарском, хрватском, буњевачком и српском“, каже Владан Стефановић, додајући да су поново најслушанији радио у граду.

Текст је настао у оквиру пројекта „Вишејезични медији три године после приватизације“ који је суфинансирао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.