Расте популарност друштвених мрежа у информисању мањинских заједница

Аутор: Валентин Мик, 10. децембар 2019. године

Редакција програма на ромском језику Радио-телевизије Војводине објављује вести на друштвеним мрежама још од 2012. године. Вести се објављују и на сајту РТВ-а, на коме је, поред ромског, заступљен и мађарски, румунски, русински и словачки језик. Све редакције имају и своје профиле на Фејсбуку.

На II програму РТВ емитују се углавном емисије на језицима мањина, а постоји и могућност одложеног гледања и слушања емисија. По речима Жељка Калдараша, новинара редакције на ромском језику, на њиховом Фејсбук налогу деле се линкови тих емисија, а објављују се свакодневно вести битне за информисање ромске заједнице.

- Потенцијал друштвених мрежа није довољно искоришћен. Вест прослеђена путем друштвених мрежа може много лакше да дође до одређене циљне групе него путем ТВ-а, тврди Калдараш.

Он указује да је популарност друштвених мрежа у сталном порасту и да млади више гледају емисије на Јутјубу, него на телевизији, која губи трку са компјутерима, таблетима и паметним телефонима.

И док се на сајту РТВ-а углавном објављују вести у писаној форми, на Фејсбук страни постављају се  видео записи уз писани материјал. У делу Одложено гледање или слушање не постоји интеракција са публиком, односно, не могу се остављати коментари. 

На питање, да ли друштвене мреже подижу гледаност емисија на ромском језику Калдараш одговара потврдно. Додаје да данас ретко ко не користи друштвене мреже. Једна од предности је и што се помоћу комуникацијских апликација, од којих су неке повезане директно са друштвеним мрежама (месинџер) могу послати видео материјали на било које место на свету.

___________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Медији на језицима националних мањина и друштвене мреже“ који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.