Часопис „Рич буњевачке матице“ – средства за наш опстанак неопходна

Сандра Иршевић (фото: subotica.info)
Сандра Иршевић (фото: subotica.info)

Аутор: Валентин Мик, 30. октобар 2020. године

Часопис „Рич буњевачке матице“ излази од 2006. године. Часопис је намењен Буњевцима и Буњевкама у Суботици, Сомбору и Новом Саду, али и за оне који желе да се упознају са историјом, културом и идентитетом Буњеваца и Буњевки. Уредница часописа Сандра Иршевић каже да су се и поред недостатка средстава осавременили новим порталом и друштвеним мрежама.

- Ове године смо осавременили сајт Буњевачке матице и имамо нову адресу https://www.bunjevacka-matica.rs/. Уједно смо покренули Фејсбук и Инстаграм страницу, а видљивост нам је зато већа, рекла је за Комшијске новости Сандра Иршевић, која каже да се тај часопис дистрибуира претежно на територији Војводине.

Иршевићева наводи да у „Буњевачкој матици“ имају једног запосленог, десет сарадника који пишу текстове, као и фотографа и техничког уредника.

Кад је реч о финансирању Матице, Иршевићева наводи да новац добијају из више извора. Најзначајнија средства су из буџета Града Суботице, а остала учешћем на републичким и покрајинским конкурсима, као и из дотација - кроз чланарину и донаторство.

- Добијамо средства на медијским конкурсима. Ове године ћемо зато штампати шест бројева. То, ипак, није довољно да бисмо имали више запослених, каже Иршевићева.

Она наводи да је важно да имају новца за штампање листa, а да зато рад у овом часопису готово подразумева волонтеризам.

Сандра Иршевић за Комшијске новости каже да вирус корона није имао значајан утицај на излазак луста. У веома кратком времену, наводи, почели су са радом преко интернета.

Говорећи о проблемима Буњеваца, као мањинској заједници у Србији, Иршевићева наводи да су једини народ без матичне државе, те да су суочени са преузимањем историје и културе, као и да је зато важно да мањински медији буду суфинансирани из буџета како би опстали.

„Рич Буњевачке матице“, двомесечник је за науку, културу и стваралаштво. Бави се културом и историјом Буњеваца, као и актуелним питањима. Издавач часописа је Буњевачка матица.

________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Kako финансијски опстају медији на језицима националних мањина“ који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.


Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.