Милослав Хрћан, уредник Телевизије Ковачица: Мањински медији не могу да опстану на тржишту

Аутор: Валентин Мик, 14. новембар 2020. године

Одрживост медија који емитују програме на језицима мањина може се обезбедити само трансформацијом у установе од значаја за очување националног идентитета, културе и језика, које имају циљ едукацију и промоцију мањинског стваралашва у сваком погледу. Када добију тај статус, треба им обезбедити стабилно финансирање и на тај начин не само опстанак, већ и развој, каже за Комшијске новости уредник ТВ Ковачица Милослав Хрћан.

Телевизија Ковачица је једини локални медиј у Србији који емитује програм на четири језика још од оснивања 2001. године. Истицана је као пример добре праксе и узор другим медијима у вишенационалним срединама. У овој медијској кући ради 15 запослених, емитујући програм 24 сата.

Уредник ТВ Ковачица Милослав Хрћан каже да се ова телевизија финансира углавном путем конкурса, да су сопствени приходи између 350-400.000 динара, што је недовољно за покривање трошкова пословања.

Додаје да су на почетку рада ове медијске куће имали помоћ само од Словачке, у виду опреме за студијско снимање и монтажу, а да Румунија и Мађарска нису донирали ништа. Словачка је обезбедила и усавршавање новинара.

На питање да ли су задовољни конкурсним финасирањем, Хрћан тврди да је конкурсно финансирање добро у смислу финансирања појединачних пројеката, али ни у ком случају се тако не могу финансирати свакодневна информатива и емисије које се традиционално емитују на РТВ ОК.

- Код мањинских медија је немогуће остварити тржишни опстанак, конкурсно финансирање не гарантује редовност прихода који су неопходни за функцинисање било које фирме, па и медија. Мањински медији су изузетно специфични и од општег добра за националну заједницу, те их тако треба и препознати у смислу законских одредби. Уколико узмемо у обзир четири редакције на четири језика, јасно је од колике је важности да РТВ ОК опстане као мањински медиј подвлачи Хрћан.

Он каже да епидемија вируса ковид-19 није у великој мери утицала на функционисање ове мултиетничке медијске куће јер су средства по конкурсима добијена пре епидемије, а сукцесивно су и уплаћивана.

Радио Ковачица почео је да емитује програм 1. маја 1971. године под кровом ковачичког дома културе, да би већ од 4. децембра 1972. године заједно са још десет радио станица формирала Заједницу радиодифузних организација Војводине. До 1979. године емитује програм на словачком и српском језику, те године оснивачка права преузима ССРН и радио почиње да емитује програм на четири језика (српски, словачки, мађарски и румунски) који су у службеној и равноправној употреби у општини Ковачица.

Пред крај 2001. године у оквиру „Радио Ковачице“, формирана је Телевизија Општине Ковачица.

________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Kako финансијски опстају медији на језицима националних мањина“ који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.