Маријана Стратулат, НИУ “Либертатеа”: Без подршке државе је немогуће бавити се мањинским новинарством

Аутор: В. Мик, извор: Комшијске новости, 31. децембар 2020. године

Новинско Издавачка Установа “Либертатеа” је основана 1945. године и сврстава се у ред најстаријих мањинских листова у Србији. Директор ове установе Маријана Стратулат каже да је тренутно запослено 17 радника, од којих су већина новинари. У припреми су, међутим, уговори за још неколико младих новинара чиме се започиње процес подмлађивања ове установе након пензионисања више старијих колега.

- Колико ће нових кадрова бити запослено у току 2021. године зависи са једне стране од буџета намењеног за медије на нивоу АП Војводине, али и од укидања забране запошљавања у јавном сектору, тврди Маријана Стратулат.

Она каже је број дописника публикација НИУ “Либертатеа” релативан и променљив у зависности од потреба и различитих пројеката сарадње.

НИУ “Либертатеа” има стабилан извор финансирања од стране државе, тј. из буџета АП Војводине. Да нема тог извора финансирања институција не би могла да функционише из сопствених извора, односно продаје публикација или реклама. Пројектно финансирање се односи на издавачку делатност. Та област би сасвим сигурно могала да буде боље подржана, с обзиром на велики број наслова који чека да буде објављен.

За разлику од појединих медија на језицима мањина, НИУ “Либертатеа” има скромну помоћ матичне државе у виду повременог штампања неког наслова, али што се тиче озбиљније финансијске потпоре тај део је за сада без конкретног резултата.

Маријана каже да новонастала ситуација око пандемије није у значајној мери утицала на фунцкционисање институције. Сви њени сектори су се веома брзо реорганизовали и прилагодили новим условима рада. Проблем представља отежана комуникација са изворима информација али и недостатак дешавања.  

Током 2020. године је дошло до промене директора ове новинско-издавачке установе, тако да се према речима нове директорке Маријане Стратулат, већ почетком идуће године очекују још значајније трансформације у правцу модернизације и побољшања услова рада.

Фото: Маријана Стратулат, лична архива

Tекст је настао у оквиру пројекта „Kako финансијски опстају медији на језицима националних мањина“ који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.