Повеља „Про футуро” Дому омладине, КУД-у „Станко Пауновић” и Слободану Танасијевићу

Извор: РТВ Панчево, 9. мај 2015. године


Културно-уметничко друштво „Станко Пауновић” НИС Рафинерије нафте Панчево, Дом омладине и Слободан Танасијевић, уредник музичког програма у Културном центру, овогодишњи су добитници повеље „Про футуро”, коју традиционално додељује Еврорегионални центар за развој друштва у мултиетничким срединама „In medias res”. Грађанска акција Панчево и „In medias res” ове године су заједно организовали обележавање Дана победе и Дана Европе, програм у волијери Народне баште.

Традиционалним „Концертом за Европу” Грађанска акција Панчево и Еврорегионални центар за развој друштва у мултиетничким срединама „In medias res” ове године су заједно обележили 9. мај, Дан победе над фашизмом и Дан Европе. Овим поводом, на предлог прошлогодишњих добитника, додељене су овогодишње повеље „Про футуро”. Избор није био лак, каже Светлана Николин из овог Центра, и додаје да су, као и увек, поштовани предлози прошлогодишњих добитника.

- Додељује се организацијама, институцијама и појединцима који су у претходном периоду дали највећи допринос развоју интеркултуралности и усвајању европских стандарда и европских вредности, рекла је Светлана Николин, „In medias res”.

Добитници повеље „Про футуро” сматрају ову награду веома значајном - потврдом досадашњег рада, али и обавезом за још истрајнијом борбом за унапређење и неговање мултикултуралности и свих оних вредности по којима је Панчево и у свету познато.

- Када нас препознају они који раде на развоју међуљудских односа, као што је „In medias res” и удружења која су нас препознала, то је пре свега награда, али и одговорност да и убудуће наставимо са оним што Дом омладине већ 40 година ради. То је пре свега промоција правих, истинских људских вредности, сарадња, поверење, толеранција, да наставимо да ширимо мултикултуралност и рушимо предрасуде и стереотипе, рекао је Ненад Малетин, директор Дома омладине.

- Мислим да је то признање наших суграђана који су приметили да су сви они садржаји који нису такмичарског карактера дали допринос развоју мултикултуралности у нашем граду, казао је Дејан Трифуновић, уметнички руководилац КУД-а „Станко Пауновић” НИС РНП.

- Пре свега награђен је упоран рад. Развој мултикултуралног дијалога нас је довео до тога да је Панчево препознатљиво као изразито културна средина, са одређеним манифестацијама од светског значаја, рекао је добтник повеље „Про футуро” Слободан Танасијевић, уредник музичког програма у Културном центру.

Девети мај је прилика да се подсетимо значаја толеранције и интеркултуралног дијалога, а борба за успостављање најважнијих европских и цивилизацијских вредности никада не престаје, истиче Ненад Живковић, активиста Грађанске акције Панчево.

- Мислимо да је веома важно афирмисати вредности и односе узајамности и солидарности, која је такође у темељу данашње Европе. То је нешто на чему тек морамо да радимо у нашем друштву и нашем граду Панчеву, казао је Ненад Живковић, активиста Грађанске акције Панчево.

Програм у Народној башти реализован је уз подршку јавних комуналних предузећа „Зеленило” и „Хигијена”, а у волијери овог парка наступали су ученици Музичке школе „Јован Бандур” и чланови Иницијативе за инклузију „ВеликиМали”, Удружења грађана „Препознај у себи”, док су чланови Бадминтон клуба „Панчево“ били задужени за промоцију спорта у Народној башти.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.